Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Νίκος Ζαριφόπουλος: 
Γιατί με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Το παράδοξο στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου είναι προφανές: εκείνοι που τόσα χρόνια είχαν λόγο κα ευθύνη για τις υποθέσεις του Δήμου μέσα από τις δημόσιες επιτελικές θέσεις που κατείχαν αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα της πόλης με σκοπό να προκρίνουν τη δική τους ικανότητα να τα διορθώσουν. Συχνά μάλιστα κατηγορώντας τους αντιπάλους τους με τους οποίους όμως κάποτε ήταν συνάδελφοι και συνδιαχειριστές των δημόσιων πραγμάτων. 
Υπάρχει άραγε λύση σε αυτό το φαύλο κύκλο?  Υπάρχει διαφορετική πρόταση? Σε αυτό, η Λαϊκή Συσπείρωση απαντά αντιστρέφοντας το ερώτημα: Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος, αλλά ποιά πολιτική θα εφαρμόσει.
Η πρόταση της  Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είναι πρόταση διαχείρισης ούτε επαναδιαχείρισης των υποθέσεων που έμειναν στη μέση. Ούτε εξομάλυνσης ή στρογγυλέματος της γκρίζας πραγματικότητας που βιώνουμε καθημερινά. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πρόταση οργάνωσης και ανατροπής αυτής της κατάστασης ώστε στο μέλλον να αποφύγουμε τέτοιες πρακτικές. Και είναι βιώσιμη επειδή όλοι όσοι πλαισιώνουμε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωση πιστεύουμε ότι η φυσική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός. Γι΄αυτό μπορούμε να δίνουμε στους ψηφοφόρους την εγγύηση ότι αυτά που τους λέμε  σήμερα θα είναι και τα ίδια αύριο. Αυτό τουλάχιστον δεν χρειάζεται απόδειξη επειδή εμείς ποτέ δεν υποτιμήσαμε το λαό ως κυρίαρχο παρά μόνο όταν είναι να πάει στην κάλπη. Εμείς είμαστε πάντα εκεί, στους αγώνες και στις διεκδικήσεις στο δρόμο, καθημερινά, για έναν κόσμο που θα πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που ζούμε σήμερα. 
Οι περισσότεροι μάλλον δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος, διαφορετικός, κόσμος, επειδή ίσως θεωρούν ότι λίγοι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενάντια στο σύστημα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής κοινωνίας. Είναι εσφαλμένη η θεώρηση αυτή. Πολλές μεγάλες κατακτήσεις σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ξεκινήσει από τη δράση ενός και μόνο ανθρώπου. Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα τέτοιων θαρραλέων προσώπων που έκαναν τον κόσμο να κινηθεί. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς τώρα. Αρκεί μόνο να το πιστέψουμε. Και να το τολμήσουμε. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν προτείνει θεαματικές ανατροπές, αλλά καλεί τον καθένα από εμάς να παλέψει για να αλλάξει μια μικρή μερίδα γεγονότων κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά. Από το σύνολο αυτών των βημάτων είναι δυνατό να γραφτεί μια νέα ιστορία αυτής της πόλης. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος με γνώμονα το θάρρος και την πίστη υπερασπίζεται ένα ιδανικό ή αγωνίζεται για να βελτιώσει την τύχη των άλλων, όταν απεργεί και διαδηλώνει ενάντια στην αδικία, δημιουργεί ένα μικρό κύμα ελπίδας κι αν αυτά τα μικρά κύματα πολλαπλασιαστούν, τότε μπορεί να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα ικανό να γκρεμίσει και τα πιο ισχυρά τείχη καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βασιζόμαστε σε αυτό που πρεσβεύουν τα νιάτα. Όχι στην ηλικία, αλλά στην φρεσκάδα του μυαλού, στην ποιότητα της φαντασίας και στη διάθεση για αγώνα. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπερβούμε τα εμπόδια που θέτει το ίδιο το σύστημα. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να αλλάξει με την ανακύκλωση ξεπερασμένων τακτικών και χιλιοειπωμένων συνθημάτων. Ούτε με εθιμοτυπικές επισκέψεις και φωτογραφίσεις σε κοσμικές εκδηλώσεις. Δεν μπορεί να αλλάξει από αυτούς που είναι προσκολλημένοι σ’ ένα παρόν ξεπερασμένο, ούτε από αυτούς που προτάσσουν το προσωπικό συμφέρον έναντι του γενικού καλού. Αυτός ο δήμος δεν μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον βασιζόμενος σε εκείνους  που η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα ενέχει τον πειρασμό της προσωπικής φιλοδοξίας και της οικονομικής εξασφάλισης. 
Μπορεί πράγματι να κινηθεί η ιστορία σε αυτό το δήμο από κάποιους που αρνούνται να πιστέψουν ότι αυτός είναι ο δρόμος που η συγκυρία επιβάλλει να ακολουθήσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όλοι μας μέσα στην ίδια κοινωνία κρινόμαστε και καθώς περνούν τα χρόνια θα έρθει κάποτε η στιγμή του απολογισμού για την προσπάθεια που καταβάλαμε για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας αλλά και για τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε στην προσπάθεια αυτή. Το μέλλον που όλοι επικαλούνται δεν ανήκει σ’ εκείνους που είναι ευχαριστημένοι με τoσήμερα, βολεμένοι στις θέσεις τους, διεκπεραιωτές και απαθείς στα τεράστια προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.Το μέλλον που εμείς οραματιζόμαστε δεν εξαρτάται από τους πρόθυμους και δοκιμασμένους μεσσίες. Αντίθετα, απαιτεί τη μαζική συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και την αγωνιστική διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης μέσα στην πόλη που ζούμε και δημιουργούμε. Το μέλλον που η Λαϊκή Συσπείρωση παρουσιάζει στο λαό και τον καλεί να την εμπιστευτεί στις κάλπες της 26ης Μαΐου, δεν θα έρθει με μαγικό τρόπο αλλά με τον αγώνα όλων εκείνων που μπορούν να συνδυάσουν το όραμα με την τόλμη και τη λογική.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου