Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Στέλλα Αναστασίου:  Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης περί συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβάθμισης των σχολικών μονάδων. 

Στους χώρους της εκπαίδευσης, υγείας-πρόνοιας ήδη ζούμε τραγική στάση πληρωμών και παροχών. Και ενώ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες μεγαλώνουν, η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Παιδείας ανακοινώνει νέες περικοπές και συγχωνεύσεις-κλείσιμο Σχολικών Μονάδων που θα επιδεινώσουν την ήδη άθλια και τραγική κατάσταση του χώρου της παιδείας. Με πρόσχημα την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ προχωράει και φέτος σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και μετά το μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων και υποβιβασμών σχολείων που συνέβη πριν από λίγα χρόνια, αποφασίστηκε και για το Δήμο μας η συγχώνευση Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου εκφράζει την αντίθεση της σ’ αυτές τις συγχωνεύσεις που προφανώς δεν έχουν καμία αιτιολογία παιδαγωγικού χαρακτήρα.
Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων αποτελούν έναν μόνο από τους κρίκους ενός συνολικότερου σχεδίου υποβάθμισης και διάλυσης της όποιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης έχει απομείνει. Στην πράξη σημαίνει μείωση δαπανών και εφαρμογή των όρων των μνημονίων στην εκπαίδευση συμβάλλοντας με αποφασιστικό τρόπο στη δημιουργία «στέρεου εδάφους για να πατήσουν οι συνολικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να αλλάξει ο χάρτης της παιδείας. Οι  συγχωνεύσεις-καταργήσεις και υποβιβασμοί σχολείων αποτελώντας ένα ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, εξαφανίζουν το σχολείο της γειτονιάς υψώνοντας στη θέση του το σχολείο της αγοράς.
Υλοποιούνται οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σχολείου εμπορικού κέντρου, που θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να υπάρξει, με μαθητές πελάτες και εκπαιδευτικούς πωλητές.
Το νέο σχολείο της αγοράς είναι το πολυδύναμο σχολείο που με τη στοχοθεσία του, την τυπική και άτυπη λειτουργία του κατακερματίζει τη γνώση, αποθεώνει τις δεξιότητες σε βάρος της γενικής παιδείας, τεμαχίζει τα γνωστικά αντικείμενα για να μην μπορούν οι μαθητές να ελέγξουν και να συνειδητοποιήσουν ό,τι τους προσφέρεται. Εντατικοποιεί τους ρυθμούς μάθησης, διαλύει κάθε ιστό συλλογικότητας, αφαιρεί κάθε περιθώριο αυτονομίας και ελέγχου της σχολικής καθημερινότητας από τον εκπαιδευτικό. Αυτό το νέο σχολείο είναι απρόσωπο. Αυτό το μοντέλο σχολείου στοχεύει στην από πολύ νωρίς προετοιμασία φθηνού πειθαρχημένου ευέλικτου εργατικού δυναμικού που χρειάζεται η αγορά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου μαζί με το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα εκφράζει την αντίθεση της στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, στην μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία. Αγωνίζεται και διεκδικεί:
·      Ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο δωρεάν σχολείο
·      Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
·      Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τμήματα ένταξης σε κάθε σχολείο
·      Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου