Παρασκευή 24 Μαΐου 2019


Χρήστος Γιάνναρος, υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου:

Την Κυριακή να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα τους, να ρίξουμε το κόκκινο της ελπίδας στη κάλπη!

(Η ομιλία στην κεντρική συγκέντρωση)


Φίλες και Φίλοι, Εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και νέες
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι αυτή η εκλογική μάχη θα πρέπει να δοθεί με φόντο τα σκληρά, απάνθρωπα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν και που θυσιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα επίπλαστο κλίμα αισιοδοξίας, η κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες είναι δραματική. Φτώχεια, ανέχεια, απογοήτευση…
Το λέμε καθαρά και καλούμε κάθε λαϊκό άνθρωπο να σκεφτεί και να προβληματιστεί πριν πάει την Κυριακή στην κάλπη και πριν να είναι αργά. Πλέον υπάρχει μεγάλη και συσσωρευμένη πείρα που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί. Όμως δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο. Λέμε λοιπόν κατηγορηματικά: Χαμένη ψήφος για τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα είναι αυτή που θα κατατεθεί στο ταμείο των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στο Δήμο που μας έφεραν έως εδώ, των κομμάτων των μνημονίων, των παροχών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει και συμφωνήσει. 
Με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα, ότι μπορεί ο λαός να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση, να βάλουμε μπροστά τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες μας και να αγωνιστούμε για να ανεβάσουμε το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
Στα καλέσματα της υποταγής και της μοιρολατρίας απαντάμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, με τα ψίχουλα και τη μιζέρια. Μπορούμε στο δήμο Πύργου να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο στην τοπική κοινότητα, στην περιφέρεια, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού.
Η φωνή του λαού, η αντίδρασή του, πρέπει να εκφραστεί ενιαία. Ενιαία είναι η επίθεση που δέχεται, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή του.
Το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις τέσσερις κάλπες την επόμενη Κυριακή είναι, αν θα συνεχίσει ο λαός μας στον γνώριμο, τον αντιλαϊκό δρόμο, να μετρά θυσίες, να βλέπει τα χειρότερα μπροστά του, ή θα κάνει το βήμα. Το αποφασιστικό βήμα. Στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης. 
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι πολλά. Όλα αυτά που βιώνουμε είναι επιλογές της κεντρικής εξουσίας που μια χαρά υπηρετούν οι ντόπιοι εκφραστές της ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας. Σήμεραγια να μπορέσει μια δημοτική αρχή να δώσει ανάσα στην λαϊκή οικογένεια πρέπει να μπορεί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η σύγκρουση γίνεται πράξη ΜΟΝΟ στους δήμους που είναι εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι.
Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και η πραγματικότητα μας δικαίωσε, ότι  ο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  ήρθαν για να αποτελέσει η τοπική διοίκηση το μακρύ χέρι  της κεντρικής εξουσίας. Να γίνει ο μοχλός στήριξης και εφαρμογής των μέτρων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ από τους Δήμους, ο οποίοι έχουν μετατραπεί σε φορείς επιβολής φόρων και τελών, σε εισπρακτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε τίποτα να μην παρέχεται δωρεάν από αυτούς.
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και ο νόμος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» της σημερινής κυβέρνησης.  Χαρακτηριστικό, συστατικό  στοιχείο του είναι η στήριξη των Δήμων σε πόρους από την τοπική φορολογία, η επέκταση της επιχειρηματικότητας σε κάθε δράση του. Η κυρίαρχη αυτή πολιτική αντίληψη, υιοθετείται από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, που ουσιαστικά δεν αντιδρούν αλλά αποδέχονται την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις.
 Με το «Κλεισθένη» δίνονται καινούριες αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση χωρίς φυσικά να δίνονται και οι ανάλογοι πόροι. Τα ίδια έκαναν και στο παρελθόν και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι μας. Όταν π.χ. παραχωρούνταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις από τη ΓΓΑ στους Δήμους όλοι οι σημερινοί επικεφαλείς των άλλων συνδυασμών που βρίσκονταν από τότε στα πράγματα πανηγύριζαν. Μόνο εμείς λέγαμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μείνουν ασυντήρητες όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις και στην ουσία θα εγκαταλειφθούν. Βλέπουμε σήμερα ποια είναι η κατάσταση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, στον Κούβελο, στην Αγία Βαρβάρα και σε όλους τους δημοτικούς Αθλητικούς χώρους. Έχουμε ξεχάσει το κολυμβητήριο, τα κλειστά γυμναστήρια και βλέπουμε το δημοτικό στάδιο να ερημώνει. Τα ίδια και χειρότερα είναι στο κομμάτι του πολιτισμού. Δεν υπάρχει κανένας δημοτικός χώρος ερασιτεχνικής δημιουργίας σε όλο το δήμο.
Καταδικάστε τις κυβερνητικές πολιτικές που σας οδήγησαν στη φτωχοποίηση και καταψηφίστε τους τοπικούς εκφραστές τους που τις υλοποίησαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι, καθώς εκφράζουν, με μικρές παραλλαγές, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Μην τους πιστεύετε. Είναι κάλπικα τα διλήμματα που βάζουν και ψέματα όσα αραδιάζουν, όταν καμώνονται πως είναι ανεξάρτητοι και ακκομάτιστοι.  Είναι συνυπεύθυνοι, ως μέλη και στελέχη των κομμάτων που από θέσεις εξουσίας έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάντια του λαού και του τόπου μας.
Υπόσχονται τα πάντα και στους πάντες. Τάζουν δουλειές στους άνεργους. Καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στους απελπισμένους. Αγνοήστε τους.
Είναι γαντζωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας και αδιαφορούν για την κατάσταση που βιώνει ο λαός, ανεξάρτητα από την προεκλογική φιλολαϊκή τους ρητορική και τις ανέξοδες υποσχέσεις τους
Αγνοείστε τις ακάλυπτες προεκλογικές επιταγές τους.
Αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό και στην υφαρπαγή της ψήφου σας. Είναι πιστοί υπηρέτες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Της ανάπτυξης για τους λίγους και των ψίχουλων για τους πολλούς.
Κάτω από το φιλολαϊκό τους προσωπείο εναρμονίζονται πλήρως με κάθε αντιλαϊκή πολιτική, όπως σταθερά έκαναν όσο διοικούσαν.
 Είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν αγόγγυστα, όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις και σχεδιασμούς, χωρίς κανένα έλεος για την λαϊκή οικογένεια.
Αυτοί που παρουσιάζουν μεγαλεπήβολα, δήθεν πρωτότυπα σχέδια για εξασφάλιση πόρων μέσα από δημοτικά επιχειρηματικά έργα,  κοροϊδεύουν ασύστολα γιατί δεν πρόκειται να τα υλοποιήσουν και σε κάθε περίπτωση, τα όποια οικονομικά οφέλη θα είναι πενιχρά, ενώ ουσιαστικά αποδέχονται τη λογική των συνεχών μειώσεων των πόρων των Δήμων. Συμβιβάζονται με την κατάσταση. Απαλλάσσουν το κράτος από αυτή τη στοιχειώδη υποχρέωσή του.    Τέτοιους δημάρχους θέλουν οι κυβερνώντες, ο ΣΥΖΙΖΑ, η ΝΔ και οι δορυφόροι τους. Τέτοιους δημάρχους όμως συμβιβασμένους, δεν χρειάζεται, δεν έχει ανάγκη ο λαός.
Στον αντίποδα εμείς,  δεν ήμασταν και δεν είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδιά  του συστήματος και των κυβερνητικών επιλογών που τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα. Μαζί μας δεν έχουν νταραβέρια τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Φίλες και Φίλοι
Εμείς προωθούμε τον δρόμο της ανάπτυξης σε όφελος της λαϊκής οικογένειας που δεινοπαθεί και όχι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ανθεί.
Δίνουμε την προοπτική μιας ισχυρής δημοτικής αρχής, στηριγμένης στις στέρεες πλάτες του μαζικού κινήματος. Μπροστά στους αγώνες και τις αγωνίες του καθημερινού ανθρώπου.
Μιας αποφασιστικής και διεκδικητικής δημοτικής αρχής, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Έτοιμης να συγκρουστεί με συμφέροντα. Να απειθαρχήσει σε αποφάσεις που επιβάλλονται σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Χαράζουμε το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης και συμμαχίας, για τα σύγχρονα δικαιώματα.
Στηριζόμαστε στην καθημερινή επικοινωνία μαζί σας και αρνούμαστε να έχουμε εξαρτήσεις και μεγαλοχορηγούς. Για μας πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λαός και χορηγοί οι αγώνες του.
Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να ζητάμε τη στήριξή σας. Γιατί δεν κοροϊδεύουμε, δεν δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούν να γίνουν πράξη μέσα στα ασφυκτικά και αντιδραστικά πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης, που χρησιμοποιείται για να υλοποιούνται κατευθύνσεις της ΕΕ, με τους δήμους να είναι μάνατζερ, για να ανοίγουν πόρτες στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ξεπουλώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες, τη γη τους, τη θάλασσα και τις παραλίες τους.
Ξεκάθαρα σας λέμε ότι θα ασκήσουμε στάση αντιπολίτευσης σε ό,τι μαυρίζει τη ζωή και την καθημερινότητα του λαού, απέναντι στην όποια Κυβέρνηση, απέναντι και στην Περιφέρεια διεκδικώντας αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Θα σταθούμε με τιμιότητα και αγωνιστικά απέναντι στα ασφυκτικά θεσμικά και οικονομικά πλαίσια που λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση, με περικοπές που φτάνουν στο 65 %, λόγω της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν από το 2009 όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.
Στις λίγες ώρες που απέμειναν μέχρι την Κυριακή να δώσουμε τη μάχη ώστε η «Λαϊκή Συσπείρωση» να αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη στο Δήμο Πύργου. Αυτό θα σημάνει περισσότερη δύναμη στο πλάι του λαού. Είναι η μόνη εγγύηση ότι τα λαϊκά συμφέροντα θα μπαίνουν στο προσκήνιο.
Ζητάμε τη στήριξη όλων, ακόμα και αυτών που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, ώστε να χαράξουμε μια ασυμβίβαστη πορεία τα επόμενα χρόνια.
Τις θέσεις, τις προτάσεις, τα αιτήματά μας για τη λειτουργία του Δήμου, τα προβάλλουμε με γνώμονα  τις ανάγκες των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο και δικαιούνται να τον απολαμβάνουν, στις σύγχρονες μάλιστα συνθήκες, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Διεκδικούμε λοιπόν:
· Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους, με ευθύνη του κράτους. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τους Δήμους και των οφειλόμενων σε αυτούς.
· Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη», που μετατρέπει τους Δήμους σε μακρύ χέρι του κράτους.
· Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ικανό να καλύψει τα αναγκαία έργα υποδομής, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων με αντίστοιχα έργα που θα κρίνονται επιλέξιμα.
· Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμού της ανταποδοτικότητας των τελών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.
· Προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασών από την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση.
· Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλους τους δημοτικούς τομείς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
· Δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς, χωρίς τροφεία.
· Δωρεάν, σύγχρονες παροχές υγείας, με αναβαθμισμένο νοσοκομείο και λειτουργία ιατρείων στα μεγάλα χωριά του Δήμου.
Στόχος μας, είναι ο Δήμος να επιτελεί κοινωνικό ρόλο,  με έργα και πόρους που δικαιούται, που πρέπει να διεκδικεί και μπορεί ν’ αποσπά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από Προγράμματα και σε κάθε περίπτωση, χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες.
Βασική μέριμνά μας είναι η επιβίωση του λαού. Με οργάνωση της αλληλεγγύης και ταυτόχρονα οργάνωση της πάλης του.
Με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των ανήμπορων οικογενειών, των μακροχρόνια άνεργων, των ΑμΕΑ, από τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και φόρους.
Δεν δίνουμε και δεν πρόκειται να δώσουμε φλύαρες υποσχέσεις.
Όταν καταθέτουμε στην κρίση του κόσμου τις προγραμματικές μας προτάσεις, επισημαίνουμε  ότι ζητάμε την ενεργή στήριξή του, προκειμένου η διεκδίκηση των αντίστοιχων πόρων, να πάρει μαζικό, δυναμικό, κινηματικό χαρακτήρα, γιατί αλλιώς δεν ιδρώνει το αυτί τους. Τα χρήματα που δικαιούμαστε διεκδικούμε. Από τα πολλά που οι εργαζόμενοι παράγουν και από τους φόρους που πληρώνουν.
Φίλες και Φίλοι
Είναι αλήθεια ότι η πόλη μας και η περιοχή μας έχει πολλές ομορφιές, μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, νέους ανθρώπους με όνειρα και προσδοκίες, αλλά και μεγάλα προβλήματα. Η ανάπτυξη που εμείς επιδιώκουμε, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων και να ωφεληθούν αυτοί που την δικαιούνται, αυτοί που παράγουν, ο λαός.
Ο Δήμος δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες» ή «ικανούς» διαχειριστές της ίδιας πολιτικής. Έχει ανάγκη από μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες του λαού. Η ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος θα έρθει από τα κάτω, με τη δράση, την οργάνωση, τους αγώνες των ίδιων των κατοίκων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή όπως κάναμε μέχρι τώρα. 
Με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμους και Περιφέρεια μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά διαφορά. Την Κυριακή να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα τους, ναρίξουμε το κόκκινο της ελπίδας στη κάλπη! Καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου